Przepyszna marchewka po koreańsku. Banalnie prosty i szybki przepis. Zdrowa i pełna witamin

Pikantna marchewka koreańska jest podawana jako osobna przekąska i dodaje się ją do szerokiej gamy sałatek. Dlatego też polecam każdemu przygotowanie jej w domu!

Składniki:

  • 1 kg marchwi,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu 9%,
  • czerwona papryka,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 70 g oleju roślinnego,
  • opcjonalnie pęczek kolendry i szczypta kolendry.

Marchewkę należy umyć i obrać. W następnej kolejności warzywo należy zetrzeć. Warto wybrać taką tarkę, która pozwoli na pozyskanie długich pasków. Im będą one dłuższe, tym dla dania lepiej.

Dodajemy cukier, sól oraz ocet i całość bardzo dokładnie mieszamy przez ok. trzy minuty. Masę należy odstawić na jeden kwadrans. Po tym czasie do marchewki należy dodać czerwoną paprykę.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!