Pieczony kurczak w tajemniczej marynacie – szybkie smaczne danie, jego smak zachwyci wszystkich

Często zastanawiamy się jak szybko, smacznie i zdrowo przygotować obiad. Z pomocą przychodzi nam dobroczynny kefir, który wykorzystamy do przygotowania pieczonych udek z kurczaka.

Ten mleczny napój sprawia, że mięso staje się soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Potrawa ta znajdzie swoich fanów wśród dużych, jak i tych mniejszych miłośników dań mięsnych.

Składniki:

  • 700 g udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml kefiru
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie naszego obiadu zajmie dosłownie chwilę. Udka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i lekko ubijamy wałkiem lub tłuczkiem.

Ważne, żeby zrobić to delikatnie. Tak przygotowane mięso wkładamy do uprzednio natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

W miseczce przygotowujemy marynatę – kefir mieszamy z przyprawami i musztardą. Dodajemy do naszego kurczaka i marynujemy mięso przez godzinę.

Po tym czasie wstawiamy potrawę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.

Aby wzbogacić nasze danie w cenne składniki odżywcze i bukiet smaków podajemy je na gorąco z ziemniakami, ryżem lub warzywami – duszonymi lub świeżymi. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!