Te pieczone ziemniaki z kurczakiem znikają z talerza w moment. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś

Lubię prostą i smaczną kuchnię, dlatego też często przygotowuję posiłki, w których swobodnie można łączyć składniki i razem je gotować.

Oszczędzam przy tym czas, koszty, a mam gwarancję, że danie wyjdzie rewelacyjne. Tak jest chociażby z jedną z moich ulubionych potraw, czyli kurczakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem ziemniaków. Kilkanaście minut i gotowe!

Potrzebne produkty:

  • Udka lub pałki z kurczaka (ok. 6-7 sztuk)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mieszanki chmeli-suneli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie oczyść, umyj i pozostaw chwilę na boku, aż woda spłynie. Ziemniaki obierz, następnie pokrój w cienkie plastry.

W głębokiej misce  oprósz je solą, pieprzem, dodaj 3-4 łyżki śmietany oraz łyżeczkę chmeli-suneli. Wszystko wymieszaj i wyłóż na formę do pieczenia.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Posyp ją po ziemniakach. Teraz weź kurczaka, natrzyj go solą, curry i obtocz w pozostałej porcji śmietany. W następnym kroku rozłóż równomiernie na ziemniakach.

Całość włóż do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Piecz 20 minut, następnie przełóż kurczaka na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu możesz posypać świeżo pokrojoną pietruszką i podawać bezpośrednio na talerz.

Danie w całości gotowe. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!