Pyszne mięso pieczone w folii: na obiad lub na kanapkę. Zasmakuje absolutnie każdemu.
14 696
W sklepach można znaleźć szeroką ofertę pieczonych mięs i gotowych wędlin. Sprawdzą się one idealnie, gdy sami nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Jednak są też one mniej zdrowe niż dania, które przygotujemy sami w domu. Poniżej znajdziesz przepis na pieczone mięso, które sprawdzi się idealnie jako element obiadu, a także na następny dzień na pierwsze lub drugie śniadanie, jako składnik, na przykład, kanapki albo sałatki.
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
marynata:
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka papryki (słodkiej lub ostrej)
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki czarnego pieprzu
opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy chmeli-suneli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania marynaty. Do miseczki wsyp przyprawy, a następnie przeciśnij czosnek przez praskę. Na koniec dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz przejdź do przygotowania mięsa – umyj je, wytrzyj ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj marynatą.
Tak przygotowane mięso owiń dwa razy folią aluminiową i odstaw do lodówki na min. 2 godziny. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Mięso (w folii) przełóż do naczynia (żaroodpornego lub na zwykłą blachę), a następnie wstaw do piekarnika.
Po 1 godzinie pieczenia, wyjmij mięso z folii i piecz dalej w naczyniu ok. 15 minut. Gotowe! Smacznego!
* mięso możesz podać na ciepło (na przykład z ziemniakami i surówką) oraz na zimno (na przykład w kanapce z warzywami i sosem lub jako dodatek do sałaty)