Miękkie paszteciki drożdżowe z kapustą bez jajek. Uwielbiam to nadzienie.

Szukasz przepisu na przepyszny obiad? Przygotuj paszteciki drożdżowe! Zachwycą się swoją miękkością i smakiem.

Paszteciki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, na przykład takim z twarogu z ziołami, ziemniakami czy jajkiem. Jednak najlepiej smakują z farszem kapuścianym.

Składniki:

Ciasto:

  • 450g mąki
  • 260 ml wody
  • 7g suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • olej

Nadzienie:

  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • szczypta suszonej mięty
  • płaska łyżeczka czerwonej papryki mielonej
  • pęczek pietruszki
  • pęczek kopru
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę przez sitko i dodaj do niej sól. Połącz z suchymi drożdżami. Następnie stopniowo wlewaj wodę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Miskę nasmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Przykryj miskę i pozostaw w ciepłym miejscu, aby ciasto urosło. W tym czasie przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i kapustę. Cebulę przełóż na patelnię i smaż ją, dopóki nie osiągnie złotego koloru.

Wtedy dodaj kapustę. Smaż na większym ogniu, dokładnie mieszając warzywa. Następnie dodaj paprykę i miętę. Całość wymieszaj i duś przez ok. 5 minut.

Dodaj zioła i ponownie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia – farsz jest gotowy. Pozostaw go do ostygnięcia. Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypany mąką stół. Pokrój je na małe kawałki. Każdy z nich rozwałkuj i połóż w nich po łyżce farszu.

Zamknij placki (może być na kopertę lub jak pierogi). Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim paszteciki do zarumienienia się ciasta.

Gotowe paszteciki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru oleju. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!