Przepyszna pasta z cukinii według specjalnego przepisu – od dziś króluje w moim domu.

Dla tych, którzy wciąż szukają prostych przepisów na przyrządzenie cukinii, mamy genialny sposób! Pasta z cukinii wzbogacona o marchew i koperek zdobędzie serce całej Twojej rodziny.

Idealna do smarowania na śniadaniowe kanapki czy chrupiące tosty! 

Składniki

  • Cukinia 500 g
  • Marchew 1 sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • Serek śmietankowy w bloku 150 g
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Posiekany koperek 1 łyżka
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Umytą cukinię pokrój w kostkę o boku 2 cm, obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj cebulę.

Na patelnię z olejem najpierw dodaj marchewkę, a następnie cebulę i podsmaż, aż warzywa będą miękkie. Kolejno dodaj cukinię i smaż jeszcze 5 minut.

Zdejmij patelnię z ognia i pozwól ostygnąć warzywom. W tym czasie pokrój serek na kostkę.

Cukinię z cebulą i marchewką oraz ser dopraw solą i zmiksuj w blenderze na jednolitą pastę. Przenieś gotowy produkt do pojemnika i umieść go w lodówce na kilka godzin, po tym czasie możesz przyrządzić pyszną kolację!

Cukinia ma bardzo delikatny smak, dlatego do pasty możesz dodać również według gustu np.  ząbek czosnku, odrobinę czarnego pieprzu lub ulubione zioła.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!