Przepyszna pasta z cukinii według specjalnego przepisu – od dziś króluje w moim domu.
Dla tych, którzy wciąż szukają prostych przepisów na przyrządzenie cukinii, mamy genialny sposób! Pasta z cukinii wzbogacona o marchew i koperek zdobędzie serce całej Twojej rodziny.
Idealna do smarowania na śniadaniowe kanapki czy chrupiące tosty!
Składniki
- Cukinia 500 g
- Marchew 1 sztuka
- Cebula 1 sztuka
- Serek śmietankowy w bloku 150 g
- Olej słonecznikowy 2 łyżki
- Posiekany koperek 1 łyżka
- Sól do smaku
Przygotowanie
Umytą cukinię pokrój w kostkę o boku 2 cm, obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj cebulę.
Na patelnię z olejem najpierw dodaj marchewkę, a następnie cebulę i podsmaż, aż warzywa będą miękkie. Kolejno dodaj cukinię i smaż jeszcze 5 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i pozwól ostygnąć warzywom. W tym czasie pokrój serek na kostkę.
Cukinię z cebulą i marchewką oraz ser dopraw solą i zmiksuj w blenderze na jednolitą pastę. Przenieś gotowy produkt do pojemnika i umieść go w lodówce na kilka godzin, po tym czasie możesz przyrządzić pyszną kolację!
Comments