Nowa sałatka „Panna Młoda” – smaczna i niesamowicie apetyczna

Sałatka „Panna Młoda” to wyjątkowo smaczne danie na świąteczny stół. Pewnie Was zastanawia skąd taka nazwa? Odpowiedź jest bardzo prosta! Sałatka po przygotowaniu przypomina białą suknię Panny Młodej.

Jednak to nie wygląd wpływa na jej popularność, ale niesamowity smak! Jest bardzo przyjemny i pozbawiony ostrych przypraw czy pieprzu. Po prostu musisz ją przygotować i przekonać się, że trudno się od niej oderwać.

Składniki

  • pierś kurczaka (300 g);
  • 4 jajka;
  • 2 duże ziemniaki;
  • cebula;
  • 2 topione serki śmietankowe;
  • majonez.

Przygotowanie:

  • Najlepiej sprawdzi się wędzona pierś kurczaka lub gotowany filet. Ziemniaki oraz jajka gotujemy, a cebulę marynujemy. Jeżeli nie mamy czasu, to możemy użyć surowej, ale należy ją drobno posiekać.
  • Kurczaka należy pokroić na małe kawałeczki. Ziemniaki trzemy na tarce z grubymi oczkami.
  • Jajka rozdzielamy na żółtka i białka, a obydwie części trzemy na tarce z małymi oczkami. Na takiej samej trzemy ser.
  • Następnie wszystkie produkty układamy warstwami, a pomiędzy każdą z nich dodajemy majonez. Zaczynamy od kurczaka, potem kładziemy cebulę, ziemniaki, żółtka, stopiony ser, a na samej górze białka jajek.

Warto też pamiętać, że większość sałatek warstwowych najlepiej smakuje następnego dnia. Dlatego zdecydowanie lepiej przygotować ją trochę wcześniej, dzięki temu odkryjemy pełnię smaku. Nie ma powodu do obaw, że się zepsuje – bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!