Orzechy nerkowca – sposób na zdrowe słodkości, ciasta i ciasteczka

Orzechy nerkowca to owoc nanercza zachodniego wywodzącego się z terenów Ameryki Południowej. Obecnie na skalę przemysłową uprawia się go w wielu krajach tropikalnych. Nazwa drzewa i jego owoców pochodzi od charakterystycznego kształtu samych orzechów przypominających nerkę. Ta smaczna przekąska doskonale sprawdza się w naszej kuchni jako składnik wielu dań wytrawnych, a także słodkości, takich jak ciasta, ciasteczka czy pasty orzechowe.

Orzechy nerkowca – jak smakują i czym się wyróżniają?

Orzechy nerkowca charakteryzują się odmiennym smakiem w porównaniu do innych orzechów. Są one znacznie bardziej miękkie, a ponadto wyróżnia je lekko słodki posmak i maślana konsystencja. Dzięki temu doskonale nadają się również dla dzieci oraz osób starszych. Warto włączyć je do swojej codziennej diety jako samodzielną przekąskę lub składnik innych dań i wypieków. Warto jednak zwrócić uwagę na pochodzenie produktu. Wysokimi wartościami odżywczymi będą charakteryzowały się tylko artykuły dobrej jakości, najlepiej sprawdzonych marek wyróżnionych odpowiednimi oznaczeniami i certyfikatami. Produkty pełne zdrowia znaleźć można między innymi na stronie cosdlazdrowia.pl/orzechy/orzechy-nerkowca-1000g/produkt-220.

Nerkowce – czy są zdrowe?

Orzechy należą do najzdrowszych produktów naturalnego pochodzenia. W trosce o prawidłowe funkcjonowanie własnego organizmu wspierane pełnowartościową dietą, należy pamiętać o spożywaniu około 1-2 łyżek orzechów dziennie. O smakołykach tych powinny pamiętać szczególnie osoby narażone na intensywny wysiłek fizyczny lub intelektualny oraz osoby starsze.

Nerkowce uznawane są za jedne z najsmaczniejszych orzechów. Biorąc pod uwagę ich pyszny smak oraz wyjątkowe właściwości odżywcze, warto zawsze pamiętać, by mieć je w swojej kuchni. Orzechy nerkowca stanowią źródło witamin i soli mineralnych, takich jak:

  • Witamina B1: wspiera funkcjonowanie układu nerwowego oraz usprawnia przemiany węglowodanów w organizmie
  • Witamina B6: jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia (uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek), układu odpornościowego, układu nerwowego i mięśniowego
  • Żelazo: stanowi składnik hemoglobiny, czyli jest niezbędny do tworzenia krwinek czerwonych i zapobiegania anemii
  • Magnez: organizm potrzebuje go jako wsparcia dla mózgu oraz prawidłowej pracy serca

Nerkowce bogate są również w błonnik pokarmowy. Składnik ten nie ulega wchłanianiu w naszym przewodzie pokarmowym, ale znacznie poprawia jego funkcjonowanie. Stanowi pożywkę dla naturalnej mikroflory jelit, usprawnia ruchy perystaltyczne oraz zwiększa uczucie sytości. Może przeciwdziałać zaparciom oraz niweluje nadmierny apetyt.

Orzechy nerkowca – odchudzanie

Orzechy nerkowca, tak jak niestety wszystkie orzechy, należą do produktów wysokokalorycznych. 100g tej przekąski dostarcza około 550 kcal. Przebywając na diecie odchudzającej mimo wszystko warto sięgać po orzechy. Zapewniają one długotrwałe uczucie sytości oraz dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Jednak ich spożycie powinno być ograniczone do około 10g, czyli 1 łyżki dziennie.

Nerkowce a cukrzyca

Orzechy nerkowca mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG=15). Ponadto prowadzi się badania nad wpływem składników zawartych w tym produkcie na przemiany cukru w organizmie. Jak do tej pory naukowcy ustalili, że wyciąg z nerkowców stymuluje wchłanianie glukozy przez mięśnie, co wpływa na zmniejszenie jej poziomu we krwi. Orzechy nerkowca są więc produktem pożądanym w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z insulinoopornością.

Orzechy nerkowca – przepisy

Krem z orzechów nerkowca

Z orzechów nerkowca można przygotować krem podobny do dostępnego w sklepie masła orzechowego. Taka pasta, ze względu na słodkawy posmak nerkowców, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, niezależnie od wieku. Aby ją przygotować wystarczy dokładnie zblendować orzechy nerkowca. Jeśli chcemy poeksperymentować ze smakami, do pasty możemy dodać kakao, miód czy syrop klonowy.

Curry z nerkowcami

Orzechy nerkowca to bardzo ważny składnik kuchni azjatyckiej. Najlepiej komponują się z lekko ostrym curry. Potrawkę można przygotować według własnego uznania, na bazie kurczaka, tofu lub batatów. Gotowe danie posypać należy surowymi orzechami nerkowca, których słodki smak będzie stanowić idealne dopełnienie pikantnego smaku.

Batony pełnoziarniste z nerkowcami

1 szklankę płatków owsianych górskich należy zblendować, a 1 szklankę nerkowców posiekać na małe kawałki. Do suchych składników dodać 4 łyżki miodu, jajko i ewentualnie mleko do uzyskania pożądanej, lekko kleistej masy. Masę rozprowadzić równomiernie na blaszce w postaci placka o grubości około 2 cm. Piec 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Owsianka snickers

1/3 szklanki płatków owsianych zalać niecałą szklanką mleka i gotować do miękkości. Dodać łyżkę cukru/ksylitolu/erytrytolu lub dowolnego innego słodzika. Zdjąć z ognia. Do gorącej masy dodać łyżkę ulubionego masła orzechowego. Owsiankę przełożyć do miseczki. Połowę posypać posiekaną czekoladą, a drugą połowę posiekanymi orzechami nerkowca.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!