Ten Orzechowiec zaskoczy Cie swoim smakiem – ten przepis stanie się Twoim ulubionym

Orzechowiec jest ciastem, które nie wymaga żadnych wymyślnych składników. Jest też prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego niedrogi.

Doskonale sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, kiedy goście postanowili zaskoczyć nas wizytą w najmniej oczekiwanym momencie. Jest idealny jako dodatek do kawy i prezentuje się bardzo estetycznie.

Aby przygotować ciasto, do oddzielnych misek należy wbić białka oraz żółtka. Białka należy ubić z połową podanej wyżej ilości cukru, zaś żółtka zetrzeć z drugą połową. Do żółtek należy dodać olej, orzeszki, pokruszone biszkopty oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać do tego białka.

Blacha do pieczenia powinna mieć około 40 x 28 cm. Na wyścieloną papierem należy wylać ciasto i piec około 8-10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie równe części. W tym czasie można przygotować krem.

W tym celu z podanej wyżej ilości mleka należy odlać 500 ml i je zagotować, a do reszty dodać proszek budyniowy, żółtka i cukier, uzyskując odpowiednią masę, którą następnie należy dodać do gotujących się 500 ml mleka. Całość gotować, dopóki nie powstanie gęsty krem.

W oddzielnym naczyniu należy roztopić masło i do powstałej masy dodawać powoli, łyżka za łyżką, mieszając dokładnie za każdym razem. Kiedy masa ostygnie, ale jeszcze będzie nieco ciepła, należy wyłożyć ją na jedną z dwóch przygotowanych wcześniej części ciasta, a następnie przykryć drugą częścią.

Górną część ciasta należy posmarować ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Do śmietany można opcjonalnie dodać nieco cukru waniliowego, jeśli chce się uzyskać słodszy efekt. Wyłożoną śmietanę można przyozdobić startą czekoladą wedle uznania.

Kilka godzin w lodówce, aby ciasto stężało, i gotowe!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!