Jak przygotować pysznego i puszystego omleta. Z pewnością nie znasz tej techniki. Wiemy jak zrobić

Jest wiele śniadań, w których główną rolę grają jajka, a takim śniadaniem jest właśnie omlet. Jest to danie z kuchni francuskiej często wykonywane w polskich domach. Można tworzyć wiele kombinacji i dodać do omleta swoje ulubione dodatki.

Aby przygotować klasycznego, pysznego i puszystego, a zarazem lekkiego omleta potrzebujecie patelnię o grubym dnie, masła w dużej ilości, naczynia do wymieszania jajek i widelca.

Niżej znajdziecie składniki do przygotowania idealnego omleta: 

  • 4 jajka
  • 20 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka oleju najlepiej roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: 

Cała tajemnica idealnego omleta polega w tym, że masy nie wolno miksować, a białek ubijać! Należy delikatnie mieszać jajka i powoli dodawać mleko oraz sól. Wszystko należy mieszać do utworzenia gładkiej masy. Gdy składniki są połączone trzeba przygotować naczynie, w którym omlet będzie pieczony.

Przed wylaniem masy na naczynie należy je natłuścić olejem. Piekarnik należy ustawić na 250 stopni Celsjusza i omleta piec przez 20 minut. Po wyjęciu gotowego omleta z piekarnika można polać go masłem, ale oczywiście nie trzeba.

Kolejna propozycja to omlet z szynką i serem.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!