Ten przepis na cukinię zadowoli każdego smakosza. Wszyscy chwalą, więc dzielę się tym przepisem.

Sezon na cukinię nie będzie się kończył, więc koniecznie go wykorzystaj. Mimo, że to warzywo jest łatwo dostępne przez cały rok, najlepsze cukinie są dostępne tylko w sezonie.

Wiele przepisów na cukinię jest Wam dobrze znanych – np. na panierowaną, faszerowaną czy w bułce tartej. My chcielibyśmy podzielić się z Wami nowym przepisem na tortille z cukinii ze słonecznej Hiszpanii.

Jest to przepis szybki, łatwy i niedrogi. Najważniejsze jest jednak to, że hiszpańskie tortille są pysznym i sycącym posiłkiem.

Potrzebne składniki:

  • 400g cukinii
  • 4 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 50g twardego sera
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • olej,
  • Opcjonalnie można dodać kurczaka, krewetki lub dowolne inne mięso.

Jak przygotować?

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Posolić delikatnie cukinię i odstawić na kilka minut. Następnie wycisnąć z niej sok. Połowę startej cukinii dodajemy na patelnię razem z cebulą. Smażyć przez 3-4 minuty. W drugiej połowie cukinii rozbić jajko.

Wymieszaj cukinie i dodaj je na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch dodać plasterki pomidora i ser. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć tortillę, aż stanie się złotobrązowa, a wszystkie składniki będą dobrze pokryte.

Możesz przygotować tortille w piekarniku zamiast smażenia. Nie ma żadnych ograniczeń co do dodatków – możesz zrobić takie dodatki, na jakie masz ochotę.

Możesz dodać do tortilli swoje ulubione warzywa, mięso lub ser. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!