Ten przepis na cukinię zadowoli każdego smakosza. Wszyscy chwalą, więc dzielę się tym przepisem.
0
Sezon na cukinię nie będzie się kończył, więc koniecznie go wykorzystaj. Mimo, że to warzywo jest łatwo dostępne przez cały rok, najlepsze cukinie są dostępne tylko w sezonie.
Wiele przepisów na cukinię jest Wam dobrze znanych – np. na panierowaną, faszerowaną czy w bułce tartej. My chcielibyśmy podzielić się z Wami nowym przepisem na tortille z cukinii ze słonecznej Hiszpanii.
Jest to przepis szybki, łatwy i niedrogi. Najważniejsze jest jednak to, że hiszpańskie tortille są pysznym i sycącym posiłkiem.
Potrzebne składniki:
400g cukinii
4 jajka,
1 cebula,
1 duży pomidor,
50g twardego sera
przyprawy: sól, pieprz,
olej,
Opcjonalnie można dodać kurczaka, krewetki lub dowolne inne mięso.
Jak przygotować?
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Posolić delikatnie cukinię i odstawić na kilka minut. Następnie wycisnąć z niej sok. Połowę startej cukinii dodajemy na patelnię razem z cebulą. Smażyć przez 3-4 minuty. W drugiej połowie cukinii rozbić jajko.
Wymieszaj cukinie i dodaj je na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch dodać plasterki pomidora i ser. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć tortillę, aż stanie się złotobrązowa, a wszystkie składniki będą dobrze pokryte.
Możesz przygotować tortille w piekarniku zamiast smażenia. Nie ma żadnych ograniczeń co do dodatków – możesz zrobić takie dodatki, na jakie masz ochotę.
Możesz dodać do tortilli swoje ulubione warzywa, mięso lub ser. Smacznego!