Ogórki węgierskie – chrupiące i aromatyczne! Tak dobre są tylko z jednym tajnym tanim składnikiem.
2 342
Coś pikantnego na zimę? Tylko ogórki po węgiersku. Chrupiące, pikantne, o pięknym zapachu, będą idealną przekąską na zimę. Nie może ich zabraknąć wśród zimowych przetworów.
Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest stosunkowo proste. Poniżej przedstawiamy przepis na ogórki węgierskie, które będą idealnym uzupełnieniem zimowych przetworów.
Ogórki umyć, oczyścić, można odkroić końcówki, a zbyt duże ogórki pokroić na kilka części. Słoiki wysterylizować.
Do słoików włożyć czosnek, goździki, ziele angielskie i musztardę w proszku. (Na 1 słoik przypada 2 ząbki czosnku, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego i łyżka musztardy w proszku.) Ogórki włożyć do słoików.
Do osobnego naczynia wlać wodę, dodać cukier, sól i zagotować. Następnie do marynaty wlać ocet winny, zamieszać i wlać do słoików. Słoiki przełożyć do garnka z wodą i gotować je przez 5 minut.
Gorące słoiki należy ostrożnie wyjąć i ustawiać do góry dnem. Należy wygospodarować sobie miejsce, w którym słoiki będą mogły spokojnie stać, aż do całkowitego wystygnięcia. Ustawione słoiki należy zawinąć w koc lub ręczniki, które utrzymają ciepło. Smacznego!