Ogórki węgierskie – chrupiące i aromatyczne! Tak dobre są tylko z jednym tajnym tanim składnikiem.

Coś pikantnego na zimę? Tylko ogórki po węgiersku. Chrupiące, pikantne, o pięknym zapachu, będą idealną przekąską na zimę. Nie może ich zabraknąć wśród zimowych przetworów.

Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest stosunkowo proste. Poniżej przedstawiamy przepis na ogórki węgierskie, które będą idealnym uzupełnieniem zimowych przetworów.

Składniki na 3 duże słoiki:

  • ogórki – 1 kg
  • czosnek – 6 ząbków
  • woda – 1 l
  • goździki – 12 sztuk
  • ziele angielskie  12 sztuk
  • musztarda w proszku – 3 łyżki – można kupić —> TUTAJ
  • ocet winny – 150 ml
  • cukier – 100 g
  • sól – 1 łyżeczka

Jak przygotować?

Ogórki umyć, oczyścić, można odkroić końcówki, a zbyt duże ogórki pokroić na kilka części. Słoiki wysterylizować.

Do słoików włożyć czosnek, goździki, ziele angielskie i musztardę w proszku. (Na 1 słoik przypada 2 ząbki czosnku, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego i łyżka musztardy w proszku.) Ogórki włożyć do słoików.

Do osobnego naczynia wlać wodę, dodać cukier, sól i zagotować. Następnie do marynaty wlać ocet winny, zamieszać i wlać do słoików.  Słoiki przełożyć do garnka z wodą i gotować je przez 5 minut.

Gorące słoiki należy ostrożnie wyjąć i ustawiać do góry dnem. Należy wygospodarować sobie miejsce, w którym słoiki będą mogły spokojnie stać, aż do całkowitego wystygnięcia. Ustawione słoiki należy zawinąć w koc lub ręczniki, które utrzymają ciepło.  Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!