Nutella domowej roboty – Ten słodki krem do smarowania kanapek robi furorę w moim domu

Cukier, kakao i mąkę wsyp do miski. Wymieszaj ze sobą wszystkie te suche składniki, po czym stopniowo dodawaj do nich mleka. Nie przerywaj mieszania, aby nie doprowadzić do powstania grudek.

Następnie gotuj mieszaninę na małym ogniu. Doprowadź ją do wrzenia, ciągle mieszając.

Czas zająć się orzechami. Obierz je ze skorupek i upraż na patelni. Następnie zmiel je z pomocą blendera. Nada się również młynek do kawy.

Posiekane orzechy i masło dodaj do naszej kakaowej masy. Gotuj ją w dalszym ciągu na małym ogniu, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.

Gdy uzyskamy wspomnianą konsystencję, odstaw masę z ognia i przestudź ją. Gdy nasz krem będzie już w pokojowej temperaturze, przelej go do średniej wielkości słoików. Każdy słoik należy szczelnie zamknąć, a naszą domową Nutellę przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Niezwykle istotne jest to, że w odróżnieniu od sklepowej Nutelli, nasz domowy krem czekoladowy jest całkowicie bezpieczny dla dzieci.

Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!