Zapiekanka ziemniaczana z mielonym. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Teraz robię ją tylko w ten sposób.
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Oto on! Zapiekanka z mięsem mielonym!
Składniki:
- ziemniaki 2 kg
- cebula 1 sztuka
- kwaśna śmietana 3 łyżki
- mielona wołowina 800 g
- masło 50 g
- koncentrat pomidorowy 70 g
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Mięso doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę i wymieszać.
Mięso podsmażyć na patelni. Dodać koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso jest suche można dodać trochę wody. Do ziemniaków dodać masło. Ubić na puree. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Na dnie formy wyłożyć równomiernie ziemniaki. Na wyłożonych ziemniakach, ułożyć smażone mięso mielone. Wyrównać powierzchnię zapiekanki.
Górę dania przebić nożem w kilku miejscach i posmarować kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piecz zapiekankę około 40 minut, aż uzyska złoty kolor.
Comments