Ciasto owsiane z jabłkami to doskonały deser o dużych walorach smakowych i dietetycznych. Przepis krok po kroku.
Na jesienne popołudnia i wieczory idealnie nadaje się szybkie i proste ciasto owsiane. Przygotujesz je w mig z m.in jabłek i płatków owsianych.
Tak się nim rozsmakujesz, że często będziesz wracać do tego przepisu. Oto ten doskonały, zdrowy, jednocześnie zapewniający Twoje zapotrzebowanie na słodkości. W dodatku przy tym nie zaszkodzi w dbałości o linię. To przepyszny i niskokaloryczny deser, który poratuje każdego nawet największego łasucha.
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 cytryna
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150g płatków owsianych
Przygotowanie:
Masło wyjmij odpowiednio wcześniej z lodówki, aby stało się miękkie. Połącz je z cukrem i solą ubijając mikserem przez 5 minut. Stopniowo dodawaj do tego jajka, wciąż miksując ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do osobnej miski przesiej mąkę przez sito, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i płatki owsiane. Tak przygotowaną mieszankę suchych składników dodaj do płynnej masy z pierwszej miski i połącz je ze sobą, mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę (przyda się później) i wyciśnij z niej sok, którym następnie skropisz jabłka. Do powstałego, miękkiego ciasta dodaj skórkę z cytryny i jabłka. Całość dobrze wymieszaj.
Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm, wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i dobrze wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz przez 45/50 min w temperaturze 180 °C. Patyczkiem lub wykałaczką sprawdź, czy ciasto jest już upieczone.
Comments