Ciasto owsiane z jabłkami to doskonały deser o dużych walorach smakowych i dietetycznych. Przepis krok po kroku.

Na jesienne popołudnia i wieczory idealnie nadaje się szybkie i proste ciasto owsiane. Przygotujesz je w mig z m.in jabłek i płatków owsianych.

Tak się nim rozsmakujesz, że często będziesz wracać do tego przepisu. Oto ten doskonały, zdrowy, jednocześnie zapewniający Twoje zapotrzebowanie na słodkości. W dodatku przy tym nie zaszkodzi w dbałości o linię. To przepyszny i niskokaloryczny deser, który poratuje każdego nawet największego łasucha.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150g płatków owsianych

Przygotowanie:

Masło wyjmij odpowiednio wcześniej z lodówki, aby stało się miękkie. Połącz je z cukrem i solą ubijając mikserem przez 5 minut. Stopniowo dodawaj do tego jajka, wciąż miksując ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do osobnej miski przesiej mąkę przez sito, dodaj proszek do pieczenia, cynamon i płatki owsiane. Tak przygotowaną mieszankę suchych składników dodaj do płynnej masy z pierwszej miski i połącz je ze sobą, mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę (przyda się później) i wyciśnij z niej sok, którym następnie skropisz jabłka.  Do powstałego, miękkiego ciasta dodaj skórkę z cytryny i jabłka. Całość dobrze wymieszaj.

Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm, wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i dobrze wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i piecz przez 45/50 min w temperaturze 180 °C. Patyczkiem lub wykałaczką sprawdź, czy ciasto jest już upieczone.

Delektuj się przygotowanym, wyśmienitym smakołykiem. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!