Napoleonka w 15 minut – bez użycia piekarnika- zawsze wychodzi przepysznie
Napoleonka, zwana popularnie kremówką, ulubione ciastko Jana Pawła II jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Nie potrzeba nawet piec! Potrzebne są tylko krakersy i krem. Robi się je szybko i zawsze skutecznie. Potrzebna będzie forma o wymiarach: 24 × 28 cm.
Składniki:
- 200 g masła
- 1l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- szklanka pszennej mąki
- 4 żółtka
- ok. 250 g krakersów
- cukier puder (potrzebny do oprószenia ciasta)
Jak zrobić te przepyszne napoleonki?
Na początek przemieszać mąkę z połową przygotowanej porcji mleka. Do tego dodać żółtka kurze i proszek budyniowy. Podczas łączenia składników należy zwrócić szczególną uwagę, aby nie pojawiły się grudki! W tym celu najlepiej użyć popularnej trzepaczki, zwanej też rózgą.
Pozostałą połowę mleka gotujemy z cukrem (zarówno tym zwykłym, jak i waniliowym) oraz porcją masła. Do tej wrzącej mieszaniny dodajemy wcześniej przygotowaną masę.
Całość należy mieszać, żeby nie doszło do przypalenia. Momentem, w którym można przerwać gotowanie, jest zgęstnienie zawartości. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Na to wylewamy cały zrobiony krem. Wierzch pokrywamy pozostałymi krakersami.
Comments