11 problemów zdrowotnych leczonych nalewką z kwiatów bzu – wszystkie sąsiadki ode mnie ją zamawiają: Reumatyzm, ból gardła, kolana, migrena.

Bez jest ozdobą wielu ogrodów. Jednak ten piękny kwiat o cudownym zapachu ma nie tylko funkcję dekoracyjną ale też zdrowotną. Ale musisz wiedzieć, jak go prawidłowo używać. Ja osobiście polecam nalewkę z bzu.

Jej produkcja jest dość prosta, a zastosowanie bardzo wszechstronne: w przypadku migreny wystarczy, że potrzesz skronie, a w przypadku bólu stawów i mięśni zastosujesz na bolące miejsca i pozwolisz jej zadziałać.

Pomogła mi z bólem kolana, a mężowi z ramieniem, dlatego każdej wiosny regularnie ją przyrządzam. Do produkcji wystarczy zwykły biały alkohol ( najlepiej alpa francówka) i kwitnące kwiaty bzu.

Właściwości nalewki:

  • Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
  • Pomaga na bóle stawów i mięśni.
  • Łagodzi ból spowodowany zapaleniem stawów.
  • Pomaga na problemy skórne.
  • Jako dodatek do kąpieli odpręża i pomaga rozładować napięcie.
  • Łagodzi stany zapalne w jamie ustnej – używaj jej rozpuszczonej w filiżance wody do płukania gardła.
  • Pomaga  przy bólach głowy i migrenach.
  • Ma wyjątkowy wpływ na urodę – spowalnia przedwczesne starzenie się skóry.

Jak ją przyrządzić?

Kwiaty bzu zalej alkoholem.

Mieszaninę odstaw w ciemne, zimne miejsce na 7 do 10 dni. Następnie przecedź go przez gazę i pachnąca nalewka jest gotowa!

Jak jej użyć?

Nalewkę używaj na ból nacierając problematyczne miejsca lub w postaci okładów na bolesne stawy i mięśnie.

Syrop z bzu

Potrzebujesz:

  • 20 gałązek bzu (najlepiej jeśli kwiaty nie rozkwitły jeszcze całkowicie)
  • 1 litr wody
  • 750 g -1 kg cukru (można też użyć syropu trzcinowego)
  • 30 g kwasu cytrynowego
  • 1 cytryna dokładnie umyta i pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

Z kwiatów potrzebujesz tylko płatki – wystarczy je zerwać z gałęzi – to czasochłonne, ale warto.

Na kuchence postaw wodę z cukrem – gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Następnie dodaj kwasek cytrynowy i plasterki cytryny. Przygotuj 3-litrowy pojemnik, włóż do niego kwiaty i zalej je syropem cukrowym. Odstaw na 3 dni w zimnym pomieszczeniu, a następnie odcedź i wlej do czystych pojemników.

Przechowuj w chłodnym miejscu. Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia, możesz dodać szczyptę kwasu sorbowego. Powodzenia!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!