Te ziemniaczane naleśniki są o wiele lepsze niż te tradycyjne. Kto je spróbuje już nie będzie robił innych

Cienkie placki ziemniaczane – alternatywa dla tradycyjnych naleśników. 

Jeśli tradycyjne naleśniki stały się nudne, czy chcesz spróbować czegoś nowego ten sekretny przepis na ziemniaczane naleśniki będzie idealnym rozwiązaniem.

Te naleśniki ziemniaczane są pachnące, cieniutkie i dużo lepsze niż ta tradycyjna forma. Pasują do każdego nadzienia, więc można podać na wiele sposobów. To perfekcyjny przepis dla tych, którzy chcą zaszaleć w kuchni.

Składniki:

  • ziemniaki – 4-5 szt.
  • mąka pszenna – 250-300g
  • jaja – 3 szt.
  • olej słonecznikowy – 5 łyżek
  • mleko – 250 – 300 ml
  • cukier – 1 łyżka
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • zioła – szczypta
  • sól – szczypta

Przygotowanie:

Ziemniaki obrane ze skórki i umyte przekroić na 4 części, po czym ugotować w garnuszku, w osolonej wodzie.
Po ostudzeniu ziemniaki razem z wodą w której się ugotowały należy zblędować na gładką masę.

Następnie dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, mleko, mąkę i jaja wszystko razem dokładnie wymieszać. Teraz wlać olej roślinny i dosypać łyżkę soli. Wszystko jeszcze raz starannie wymieszać, po czym odstawić  na około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę tłuszczu roślinnego i nalać cienko ciasto.

Smażyć należy z obu stron. Można posypać je koperkiem, pietruszką lub ulubionymi ziołami.

Uważaj, ponieważ naleśniki są bardzo kruche, trzeba być ostrożnym kiedy je przewracasz. I gotowe! Te pyszne naleśniki będą idealnie komponowały się z warzywami, mięsem.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!