Jak zrobić miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru – Sprawdzony przepis, z którego korzystam od lat

Poznaj przepis na naleśniki, które przygotujesz na wodzie. Już nie musisz się martwić, że nie masz mleka w domu, a rodzina domaga się naleśników na obiad czy kolację. Oto przepis, który rozwiąże taką sytuację.

Składniki:

  • 30 dkg maki
  • 600 ml wody
  • 3 jaja
  • sól
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki ulubionych ziół
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Ubij jajka i dodaj do nich dwie szklanki wody, sól, cukier, sodę oczyszczoną. Ponownie ubij. W pozostałej ilości wody wymieszaj kwasek cytrynowy.

Do przygotowanej masy przesiej mąkę i wymieszaj tak, aby ciasto miało gładką konsystencję, bez grudek. Tak przygotowana masę odstaw na kwadrans.

Po tym czasie dodaj zioła oraz rozpuszczony kwasek cytrynowy i wymieszaj, najlepiej mikserem. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Do naleśników możesz przygotować farsz na słono, jak i na słodko.

Z dodatkiem ziół doskonale smakują nawet same, bez farszu. Wypróbuj przepis i podziel się nim z przyjaciółmi!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!