Jak zrobić miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru – Sprawdzony przepis, z którego korzystam od lat
2 902
Poznaj przepis na naleśniki, które przygotujesz na wodzie. Już nie musisz się martwić, że nie masz mleka w domu, a rodzina domaga się naleśników na obiad czy kolację. Oto przepis, który rozwiąże taką sytuację.
Składniki:
30 dkg maki
600 ml wody
3 jaja
sól
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju
3 łyżki ulubionych ziół
½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Ubij jajka i dodaj do nich dwie szklanki wody, sól, cukier, sodę oczyszczoną. Ponownie ubij. W pozostałej ilości wody wymieszaj kwasek cytrynowy.
Do przygotowanej masy przesiej mąkę i wymieszaj tak, aby ciasto miało gładką konsystencję, bez grudek. Tak przygotowana masę odstaw na kwadrans.
Po tym czasie dodaj zioła oraz rozpuszczony kwasek cytrynowy i wymieszaj, najlepiej mikserem. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Do naleśników możesz przygotować farsz na słono, jak i na słodko.
Z dodatkiem ziół doskonale smakują nawet same, bez farszu. Wypróbuj przepis i podziel się nim z przyjaciółmi!