Jak zrobić miękkie naleśniki bez mleka lub kefiru – Sprawdzony przepis, z którego korzystam od lat
Poznaj przepis na naleśniki, które przygotujesz na wodzie. Już nie musisz się martwić, że nie masz mleka w domu, a rodzina domaga się naleśników na obiad czy kolację. Oto przepis, który rozwiąże taką sytuację.
Składniki:
- 30 dkg maki
- 600 ml wody
- 3 jaja
- sól
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 3 łyżki ulubionych ziół
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Ubij jajka i dodaj do nich dwie szklanki wody, sól, cukier, sodę oczyszczoną. Ponownie ubij. W pozostałej ilości wody wymieszaj kwasek cytrynowy.
Do przygotowanej masy przesiej mąkę i wymieszaj tak, aby ciasto miało gładką konsystencję, bez grudek. Tak przygotowana masę odstaw na kwadrans.
Po tym czasie dodaj zioła oraz rozpuszczony kwasek cytrynowy i wymieszaj, najlepiej mikserem. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Do naleśników możesz przygotować farsz na słono, jak i na słodko.
Comments