Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na moje ulubione naleśniki, są one o wiele bardziej delikatne niż tradycyjne przyrządzane na mleku. W lodówce nie wysychają przez długi czas, pozostają wciąż tak miękkie, jak zdjęte prosto z patelni.
Cukier, cukier waniliowy, sól, majonez mieszamy w jednej misce – najlepiej przy pomocy miksera, ale można do tego użyć także trzepaczki. Do miski dodajemy ciepłą wodę razem z przesianą przez sito mąkę.
Aby uniknąć grudek wszystko trzeba bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu do powstającej masy dodajemy olej. Wymieszane ciasto należy pozostawić na całe 20 minut. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej.
Należy pamiętać o tym, aby olej dodać tylko na samym początku. Niewielkie ilości ciasta należy rozprowadzić na patelni. Naleśniki smażymy po obu stronach przez jedną do dwóch minut. Po usmażeniu można podawać je bezpośrednio samodzielnie.
Comments