Tak zwane plyndze – któż ich nie lubi? Preferujesz na słodko czy na słono? Nie ważne – na pewno muszą być aksamitne w środku i chrupiące na zewnątrz, czyż nie? Ale jak tego dokonać?
Nasze babcie miały swoje sposoby! Teraz my je Tobie zdradzimy.
Ciemnienie masy
Przygotowując ziemniaki zauważasz, że masa zaczyna ciemnieć. Spokojnie! Da się to zmienić! Możesz użyć jednego z dwóch sposobów – po prostu posyp masę odrobiną mąki, przykryj lnianą ściereczką i odstaw a ciemne miejsce lub dodaj do ziemniaków odrobinę mleka lub śmietanki.
Sposób smażenia
Co zrobić, aby Twoje placki ziemniaczane były złociste i przepyszne? Sekretem jest sposób ich smażenia! Rozgrzej mocno olej wysokiej jakości – najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron – dopiero wtedy dodawaj masę ziemniaczaną. Jeśli możesz – używaj patelni z nieprzywierającą powłoką.
Pamiętaj, aby plyndzy nie przewracać zbyt często! Odczekaj kilka minut, aż osiągną z jednej strony złoty kolor, dopiero wtedy je przewróć. To wystarczy! Więcej razy nie trzeba.
Podanie
Jakie placki ziemniaczane smakują najlepiej? To oczywiste. Świeże! Placki odgrzewane czy przechowywane przez dłuższy czas zrobią się gąbczaste i niesmaczne. Jeśli musisz je gdzieś na kilka chwil przechować – włóż je do nagrzanego piekarnika. Wtedy nie sflaczeją, będą wciąż pyszne i ciepłe.
Unikaj również układania ich jeden na drugim, to może zepsuć ich smak.
Ulubione dodatki
Jeśli dodasz do ciasta cebulę – przygotuj do placków dodatki wytrawne, jak na przykład sosy grzybowe, gulasz, sos koperkowy, łososia czy oscypka. Jeśli preferujesz to danie w wersji słodkiej – również masz szerokie spektrum możliwości.