Przepis na nadziewane kotleciki z kurczaka – z pewnością już na stałe zagoszczą w Twoim domu. Sprawdzony przepis
Te nadziewane kotleciki z kurczaka są niezwykle pyszne. Wystarczy, że raz je spróbujesz, a z pewnością już na stałe zagoszczą w Twoim domu.
Delikatne i soczyste mięso sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Możesz podawać je, tak jak lubisz z dodatkiem ziemniaków ryżu, frytek czy chrupiącej sałaty z kapusty.
Składniki:
- mielony kurczak – 1 kg
- cebula – 1 sztuka
- jajka – 2 sztuki
- mąka kukurydziana – 2 łyżki
- mąka pszenna – 5 łyżek
- sok z cytryny – 2 łyżki
- masło – 200 g
- twardy ser – 100 g
- olej roślinny do smażenia – 300 ml
- proszek do pieczenia
- ulubiona przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki (przykładowa mieszanka przypraw została podana w sposobie przygotowania)
- pęczek koperku – 1 sztuka
Przygotowanie:
Jeśli nie udało Ci się kupić gotowego mielonego mięsa, to razem z cebulą zmiel kurczaka za pomocą maszynki. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj.
Weź masło i pokrój je w kostkę, następnie włóż do zamrażarki. Zetrzyj ser na drobnej tarce oraz posiekaj koperek.
Teraz przejdź do przygotowania ciasta. Wymieszaj ze sobą 2 jaka oraz 2 łyżki soku z cytryny. Następnie dodaj przyprawy.
Możesz użyć mieszanki przypraw, składającej się z łyżeczki soli oraz pół łyżeczki papryki, kurkumy i granulowanego czosnku. Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj do całości 2 łyżki mąki pszennej i kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia oraz ćwierć szklanki wody.
Z powstałej masy odkrawaj kawałki mięsa i uformuj z każdego placki. Kostki z masła obtocz w koperku i startym serze, a następnie umieść je w środku mięsnych placków. Z placka uformuj kotlet, zamykając w środku masło.
Comments