Przepis na nadziewane kotleciki z kurczaka – z pewnością już na stałe zagoszczą w Twoim domu. Sprawdzony przepis

Te nadziewane kotleciki z kurczaka są niezwykle pyszne. Wystarczy, że raz je spróbujesz, a z pewnością już na stałe zagoszczą w Twoim domu.

Delikatne i soczyste mięso sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Możesz podawać je, tak jak lubisz z dodatkiem ziemniaków ryżu, frytek czy chrupiącej sałaty z kapusty.

Składniki:

  • mielony kurczak – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka kukurydziana – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 5 łyżek
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • masło – 200 g
  • twardy ser – 100 g
  • olej roślinny do smażenia – 300 ml
  • proszek do pieczenia
  • ulubiona przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki (przykładowa mieszanka przypraw została podana w sposobie przygotowania)
  • pęczek koperku – 1 sztuka

Przygotowanie:

Jeśli nie udało Ci się kupić gotowego mielonego mięsa, to razem z cebulą zmiel kurczaka za pomocą maszynki. Dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj.

Weź masło i pokrój je w kostkę, następnie włóż do zamrażarki. Zetrzyj ser na drobnej tarce oraz posiekaj koperek.

Teraz przejdź do przygotowania ciasta. Wymieszaj ze sobą 2 jaka oraz 2 łyżki soku z cytryny. Następnie dodaj przyprawy.

Możesz użyć mieszanki przypraw, składającej się z łyżeczki soli oraz pół łyżeczki papryki, kurkumy i granulowanego czosnku. Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj do całości 2 łyżki mąki pszennej i kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia oraz ćwierć szklanki wody.

Z powstałej masy odkrawaj kawałki mięsa i uformuj z każdego placki. Kostki z masła obtocz w koperku i startym serze, a następnie umieść je w środku mięsnych placków. Z placka uformuj kotlet, zamykając w środku masło.

Obtocz je obficie w pozostałej części mąki i przygotowanym cieście. Połóż kotlety na gorącej patelni i smaż z obu stron do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!