Nadziewane bułeczki – 100 szt w 20 min. Zamrażam, w przypadku niespodziewanych gości piekę je szybko

Małe, nadziewane bułeczki świetnie sprawdzą się, jako przekąska gdy z niezapowiedzianą wizytą pojawią się w Twoim domu goście. Nadają się zarówno, jako dodatek do zupy oraz do herbaty.

Ciasto jest miękkie i bardzo delikatne, a bułeczki są obficie nadziane. Wyglądają bardzo apetycznie, zatem nawet niejadki nie będą w stanie im się oprzeć.

Składniki, które będą Ci potrzebne do zrobienia ciasta:

  • mąka – 400 g
  • jajka – 2 sztuki
  • kefir – 250 ml
  • śmietana – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sezam do posypania

Farsz, który idealnie nada się do takiego ciasta, to taki zrobiony z kapusty, mięsa, wątróbki lub gotowanych ziemniaków z grzybami. Jednak najbardziej oryginalnym i jednocześnie zaskakującym będzie nadzienie kiełbasowo-serowe.

Składniki potrzebne do takiego nadzienia:

  • kiełbasa (lub szynka) – 100 g
  • twardy ser – 50 g
  • świeże zioła
  • ząbek czosnku – 1 sztuka

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zrób ciasto. Wszystkie płynne składniki wymieszaj z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do całości dodaj  porcję przesianej mąki i wyrabiaj ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne. Następnie włóż ciasto do miski i przykryj ręcznikiem. Miskę z ciastem postaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.

W tym czasie możesz przygotować farsz. Ser i kiełbasę zatrzyj na grubej tarce i dodaj do nich posiekane zioła oraz czosnek. Do tego etapu będziesz potrzebować silikonowej foremki na lody lub do ciasta z małymi oczkami. Ciasto podziel na cztery części, a następnie rozwałkuj każdą część na warstwę o grubości około 2 mm.

Posyp formę obficie mąką i przykryj warstwą ciasta. We wgłębieniach formy umieść nadzienie i przykryj drugą warstwą ciasta oraz rozwałkuj wałkiem.

Powstałe bułeczki wyciśnij z formy i umieść na blasze do pieczenia, którą nasmaruj uprzednio olejem roślinnym. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut.

Ciasto możesz również zamrozić i szybko upiec w razie niespodziewanej wizyty znajomych. Dzięki niezwykłej recepturze w ciągu 20 minut możesz uzyskać nawet sto sztuk tych smacznych bułeczek.

Ciastka znikają z talerza w mgnieniu oka, dlatego warto upiec podwójną, a nawet potrójna porcję. W zależności od użytego nadzienia za każdym razem otrzymasz nowy smak.

Dodając do ciasta trochę cukru, możesz stworzyć wersje na słodko z twarogiem, makiem, dżemem, jabłkami i jagodami.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!