Pyszny deser z galaretki – to tylko z 4 składniki – zachwyca swoim smakiem i wyglądem
Fascynujące jest to, jak wielki wybór mamy wśród ciast znajdujących się w cukierniach, jednak nic nie zastąpi nam wypieku, który zrobiliśmy sami. Ten przepis na ciasto z galaretką jest dedykowany przede wszystkim miłośnikom galaretki.
Jest ono delikatne, a zarazem niesamowicie pyszne. Jednak to, co wyróżnia je od innych ciast, to to, że nie musimy go piec.
Składniki
- 950 ml wody
- 90 g galaretki kiwi
- 90 g galaretki wiśniowej
- 90 g galaretki cytrynowej
- 20 g żelatyny
- 500 g słodzonego skondensowanego mleka
Tym, od czego zaczniemy, będą galaretki, które nadadzą koloru naszemu deserowi. Do osobnych pojemników wsypujemy galaretki i zagotowujemy wodę.
Do każdej galaretki wlewamy po 300 ml wrzącej wody i mieszamy tak długo, póki się nie rozpuszczą. Następnie ochładzamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny, żeby galaretka dobrze zastygła i żeby była możliwość pokrojenia jej.
Do przygotowania podstawy jasnej części deseru, zalewamy 20 g żelatyny 50 ml wody i zostawiamy na 10 minut, żeby spęczniała. Następnie rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, po czym łączymy ze skondensowanym mlekiem.
Czas wrócić do galaretek. Kroimy je w małe kostki, po czym przenosimy do formy i zalewamy je skondensowanym mlekiem połączonym z żelatyną.
Taki deser wkładamy na 8 godzin do lodówki. Rezultat jest taki, że otrzymujemy pyszny, słodki deser z posmakiem kwaskowatości, którego nadają owocowe galaretki.
Comments