Jak przygotwać w przepyszny sposób cukinię z patelni. Lepszego sposobu nie znam. Lepsza niż mięso.

Trudno jest spotkać drugie, tak szalenie uniwersalne warzywo jak cukinia. Można ją przyrządzać na niemalże wszystkie sposoby.

Czy ją upiec w piekarniku, czy dusić, gotować tradycyjnie lub na parze… a może zrobić konfiturę? Nie ma znaczenia, zawsze smakuje pysznie. Tylko kreatywność może nas powstrzymać od eksperymentów kulinarnych z cukinią w roli głównej. 

Przedstawiam przepis, dzięki któremu to niedoceniane warzywo będzie w stanie przewyższyć nawet smak mięsa.

Składniki:

  • 1 cukinia (średniej wielkości)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżki orzechów włoskich
  • olej roślinny
  • sól

Przygotowanie:

Cukinię obierz ze skórki. Pozbądź się pestek jeśli jest ich zbyt dużo. Jeśli jest ona młoda, możesz je zostawić. Następnie pokrój je w kostkę. Uwaga! Ważne, żeby kawałki były w podobnym rozmiarze, ale nie były zbyt małe.

Weź głęboką patelnię i wlej do niej olej. Dobrze go rozgrzej. Pamiętaj, że nie smażymy na zimnym tłuszczu! Smażymy nasze kosteczki tak, żeby zarumieniły się równomiernie z każdej strony.

Uwaga! Cukinię bardzo łatwo przeobrazić w niechciany mus lub papkę. Musisz uważać, żeby do tego nie dopuścić. Ma się tylko zarumienić. Gdy nabierze odpowiedniego koloru, przełóż do osobnego naczynia.

Umyj natkę pietruszki, a czosnek potraktuj praską. Posiekaj natkę i zmiażdż orzechy włoskie.

Wsyp natkę pietruszki, orzechy włoskie i czosnek do jednego naczynia. Dodaj soli do smaku i skropl odrobiną oleju roślinnego.

Teraz połącz nasz sos z cukinią i dokładnie wymieszaj. 

I gotowe do podania! Możesz udekorować talerz kilkoma nieposiekanymi listkami natki. SMACZNEGO! 

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!