Dla amatorów pikantnych dań: Wieprzowina po bałkańsku.

Pyszna wieprzowina w stylu bałkańskim to idealna propozycja dla wszystkich osób, które lubią niebanalne i wyraziste dania.

Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Ten sposób przygotowywania wieprzowiny pochodzi z Serbii i jest doskonałym sposobem na skosztowanie bałkańskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg ładnego kawałka wieprzowiny, najlepiej sprawdzi się karkówka
  • 2 kg ziemniaków średniej wielkości
  • 1 łyżka ostrej musztardy, np. sarepskiej lub kozackiej
  • 2 łyżki podgrzanego keczupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • majeranek
  • mielony pieprz
  • sól 2 łyżeczki
  • świeżo rozgnieciony kminek 1 łyżeczka

Przygotowanie potrawy:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Jeśli kawałki posiadają duże ilości tłuszczu należy go wyciąć. Musztardę, keczup, olej, majeranek, pieprz, sól i kminek wymieszać ze sobą, aż powstanie aromatyczna marynata. Dokładnie pokryć nią każdy kawałek mięsa i odłożyć na około 2 godziny do lodówki.

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki lub cząstki. Naczynie żaroodporne posmarować dokładnie tłuszczem. Na jego spodzie ułożyć pokrojone ziemniaki, a na nich zamarynowane kawałki mięsa. Jeśli w misce, w której marynowana była wieprzowina pozostało jeszcze trochę marynaty można wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość przykryć folią aluminiową.

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i umieścić w nim naczynie, na środkowym ruszcie. Dnie piec przez około 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię aluminiową i kontynuować pieczenie jeszcze przez około 25 minut.

Po tym czasie danie jest gotowe do zjedzenia. Podawać gorące w towarzystwie ulubionej surówki lub ogórków kiszonych.

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!