Placuszki z mięsem to sposób na pyszne i jednocześnie pikantne mięsne wypieki. Można je przygotowywać z dowolnymi nadzieniami jak np. ser, ziemniaki, fasola, twaróg, mielone mięso.
To już zależy od ulubionych dodatków smakowych. Poniższy przepis to propozycja, w której wykorzystuje się mięso wołowe. Takie danie idealnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i sycącą kolację.
Składniki:
- 100 ml wody,
- 150 ml kefiru,
- 50 ml słonecznikowego oleju,
- 45 g masła,
- około 500 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżki drożdży,
- 700 g wołowiny – wcześniej zmielonej,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki lub koperku,
- mięsny bulion albo woda,
- mielona czerwona papryka,
- czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać wodę wraz z cukrem oraz drożdżami aż do połączenia i rozpuszczenia się składników. Odstawić tę mieszaninę na około 10 minut. Po upływie tego czasu wlać jeszcze kefir, wsypać sól, stopione masło i słonecznikowy olej. Do tych składników dodać mąkę pszenną i całość ręcznie zagnieść.
Pojemnik z przygotowanym ciastem zakryć, a potem odstawić na godzinę. Zaleca się, aby umieścić je na natłuszczonej wcześniej roboczej powierzchni. Przygotowując nadzienie należy połączyć obraną i posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem jak również z mięsem oraz ziołami, pieprzem, solą i papryką w proszku.
Do tego wlać odrobinę wody czy też bulionu jeśli posiada się go np. z poprzedniego dnia. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Ciasto, które wcześniej wykonało się trzeba teraz podzielić na trzy części.
Zrobić okrągły placek z niego. Nadzienie także podzielić na trzy części. Pierwszą z nich wyłożyć na środek pierwszego ciasta.
Krawędzie ciasta złączyć u góry mniej więcej na środku, tworząc kulkę, a następnie uformować płaski placek. Gotowy odwrócić na drugą stronę i wstawić do natłuszczonego naczynia do pieczenia.
Wysokość powinna wynosić około 1 cm, natomiast na środku należy zrobić mały otworek.