Na samym początku drobno posiekaj cebulkę dymkę oraz dwa ząbki czosnku i wymieszaj je w misce z mielonym mięsem. Dopraw połową łyżeczki soli i szczyptą lub dwiema – w zależności od upodobań – czarnego pieprzu. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach całość żółtego sera, dodaj do mięsa i całość dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wbij 5 kurzych jajek i dodaj do nich mleko. Dopraw jaja szczyptą soli i roztrzep przy pomocy trzepaczki. To nasza masa naleśnikowa.
Posmaruj patelnię olejem do smażenia i rozgrzej ją porządnie na średnim ogniu. Wylewaj na patelnię taką ilość masy jajecznej, by pokryła całe dno. Smaż z jednej strony na złocisty kolor, drugą pozostawiając nietkniętą.
Ostatni krok, to wyłożenie mięsa na niesmażoną stronę naleśników i zawinięcie ich.
Comments