Szybka kolacja w 15 min. Pyszne zapiekane naleśniki, każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

Potrzebujesz prostego przepisu na wytrawne naleśniki? Te tutaj są miękkie i pyszne, a nadzienie z mięsa mielonego sprawia, że są też naprawdę syte!

Lista składników:

  •  350 gr mięsa mielonego
  • 100 g żółtego serca
  • 1 cebulka dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 kurzych jaj
  • 5 łyżek mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak przygotować mięsne naleśniki?

Na samym początku drobno posiekaj cebulkę dymkę oraz dwa ząbki czosnku i wymieszaj je w misce z mielonym mięsem. Dopraw połową łyżeczki soli i szczyptą lub dwiema – w zależności od upodobań – czarnego pieprzu. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach całość żółtego sera, dodaj do mięsa i całość dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski wbij 5 kurzych jajek i dodaj do nich mleko. Dopraw jaja szczyptą soli i roztrzep przy pomocy trzepaczki. To nasza masa naleśnikowa.

Posmaruj patelnię olejem do smażenia i rozgrzej ją porządnie na średnim ogniu. Wylewaj na patelnię taką ilość masy jajecznej, by pokryła całe dno. Smaż z jednej strony na złocisty kolor, drugą pozostawiając nietkniętą.

Ostatni krok, to wyłożenie mięsa na niesmażoną stronę naleśników i zawinięcie ich.

Tak przygotowaną potrawę połóż na posmarowanej olejem blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. I już! Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!