Zaskocz swoich bliskich i gości idealną odmianą klasycznych gołąbków – Instrukcja krok po kroku.
2 733
Świetny zamiennik dla klasycznych polskich gołąbków Pyszny sos i aromatyczny zapach na pewno idealnie dopełni atmosferę podczas niedzielnego obiadu bądź spotkania rodzinnego!
Składniki:
koperek
przyprawy ( sól i pieprz )
jedna marchewka
łyżka mąki pszennej
jedna cebula
150ml śmietany
3 lub 4 pomidory
steki wieprzowe
kapustka pekińska
Sposób przygotowania:
Cebulkę pokrój w cienkie paseczki i podsmaż na oleju następnie posiekaj marchewkę i podsmaż ją na tej samej patelni co cebulę ale nie mieszaj ich ze sobą.
Gdy to już mamy zrobione przystępujemy do przygotowania mięsa. Steki przykrywamy folią i rozbijamy je tak aby uzyskać długie i w miarę cienkie plastry , następnie gotowe mięso przypraw z obu stron solą i pieprzem.
Kolejnym krokiem jest pozbycie się twardszych liści kapusty , włożenie ich do miseczki z wrzątkiem na 5 minut aby zmiękły . Następnie liście suszymy , odkładamy na bok i układamy na nich kawałki mięsa i odrobinę nadzienia z wcześniej podsmażonej cebuli i marchewki.
Następnie całość zwijamy w rulon i odkładamy do garnka , po czym zalewamy go wodą oraz dodajemy wcześniej pokrojone pomidory, całość następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie gdy nasze mięso się gotuje wymieszaj mąkę ze śmietaną i koperkiem i po 30 minutach dodajemy do naszego garnka , po czym gotujemy całość jeszcze przez parę minut i gotowe . Tak ugotowane mięso można już podawać do stołu .