Mielone steki z piekarnika są równie smaczne i sycące, idealne zarówno na obiad, jak i kolację. Nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Jestem przekonany, że ich wyjątkowość zachwyci Twoich gości.
Na początek obierz ziemniaki i ugotuj je na półtwardo. Gdy ostygną, to zetrzyj je na tarce o dużych oczkach do miski. Dodaj sól, pieprz i majonez, a następnie wymieszaj. Posiekaj drobno obraną cebulę i podsmaż na oleju roślinnym (póki się nie zarumieni). Ser zetrzyj na małej tarce. Ugotuj i ostudź jaja. Pokrój je na drobne kawałeczki i dodaj do nich trochę majonezu.
Z mięsa mielonego przygotuj okrągłe plasterki o grubości maksymalnie 1 cm. Staraj się, by miały ten sam rozmiar. Im bardziej płaskie, tym lepsze. Jeśli masz, to możesz użyć specjalnej formy.
Wyłóż blachę do pieczenia odpowiednim papierem, posmaruj odrobiną masła i wyłóż na nią mięso. Zachowaj odstępy między plasterkami. Na mięsie ułóż cebulę i jajko z majonezem. Kolejna warstwa to tarte ziemniaki (do smaku możesz nasmarować je majonezem). Posyp steki startym serem.
Comments