Marynowana cukinia w słoikach. Przygotuj więcej bo znika szybko. Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata zachwyca smakiem
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, warto byś sięgał po sezonowe produkty. Jednym z nich jest cukinia, z które można wyczarować mnóstwo ciekawych dań.
Dziś przedstawiamy przepis na pikantną, marynowaną cukinię. Coś dla wielbicieli słodko – słonych smaków.
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 2 kg papryki
- 2 kg pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- 100 ml octu
- szklanka oleju słonecznikowego
- pęczek pietruszki
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Cukinię obierz i pokrój w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój, każda na cztery kawałki. Zmiel to wszystko razem z czosnkiem, natką pietruszki i wyłóż masę na patelnię.
Paprykę umyj, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do reszty warzyw. Przypraw solą, cukrem, Dodaj olej. Gotuj przez około pół godziny.
Niedługo przed upływem 30 minut dodaj jeszcze ocet, wymieszaj. Całość przełóż do słoików, oczywiście wcześniej wysterylizowanych i dokładnie zakręć pokrywki. Postaw słoiki dnem do góry, zawiń grubą ścierką lub kocem i pozostaw tak, aż ostygną.
Comments