Mannik na kefirze z jabłkami – Każdy kawałek rozpływa się w ustach.
Czy wiesz, że przepis na pierwszą kasze mannę pochodzi z początku XIII wieku? Gdy stała się ona ogólnodostępna, zaczęła być dodawana do prawie wszystkiego.
Ciasta z jej dodatkiem okazały się wyjątkowo smaczne i bardzo miękkie. Istnieje opinia, że Mannik to jedyne ciasto, które nigdy się nie przypali. Dziś chce Wam zaproponować przepis na Mannik na kefirze z jabłkami. Jest niezwykle delikatne i po prostu smaczne!
Składniki
- Kefir 200 g
- Kasza manna 200 g
- Cukier 100 g
- Jajko 2 szt.
- Jabłko 2 szt.
- Cukier waniliowy 12 g
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Cukier puder 1 łyżka
Przygotowanie:
Wymieszaj kaszę mannę z kefirem, cukrem granulowanym i waniliowym. Pozostaw mieszankę w lodówce na pół godziny.
Obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce. Skrop sokiem z cytryny.
Dodaj jajka, proszek do pieczenia, a także starte jabłka do masy kefirowej, wymieszaj.
Posmaruj formę do pieczenia odrobiną oleju roślinnego. Wlej do niej ciasto. Piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180 ° C.
Ostudzić ciasto w formie. Posyp cukrem pudrem.
Możesz ozdobić ciasto wszystkim co lubisz: czekoladą, bitą śmietaną, skondensowanym mlekiem , świeżymi jagodami, cynamonem, wiórkami kokosowymi.
Wybór należy do ciebie. A podczas gotowania weź pod uwagę jeden szczegół: im drobniej starte będą jabłka, tym bardziej jednolite ciasto.
Comments