Mannik na kefirze z jabłkami – Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Czy wiesz, że przepis na pierwszą kasze mannę pochodzi z początku XIII wieku? Gdy stała się ona ogólnodostępna, zaczęła być dodawana do prawie wszystkiego.

Ciasta z jej dodatkiem okazały się wyjątkowo smaczne i bardzo miękkie. Istnieje opinia, że ​​Mannik to jedyne ciasto, które nigdy się nie przypali. Dziś chce Wam zaproponować przepis na Mannik na kefirze z jabłkami. Jest niezwykle delikatne i po prostu smaczne!

Składniki

  • Kefir 200 g
  • Kasza manna 200 g
  • Cukier 100 g
  • Jajko 2 szt.
  • Jabłko 2 szt.
  • Cukier waniliowy 12 g
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier puder 1 łyżka

Przygotowanie:

Wymieszaj kaszę mannę z kefirem, cukrem granulowanym i waniliowym. Pozostaw mieszankę w lodówce na pół godziny.

Obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce. Skrop sokiem z cytryny.

Dodaj jajka, proszek do pieczenia, a także starte jabłka do masy kefirowej, wymieszaj.

Posmaruj formę do pieczenia odrobiną oleju roślinnego. Wlej do niej ciasto. Piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180 ° C.

Ostudzić ciasto w formie. Posyp cukrem pudrem.

Możesz ozdobić ciasto wszystkim co lubisz: czekoladą, bitą śmietaną,  skondensowanym mlekiem , świeżymi jagodami, cynamonem, wiórkami kokosowymi.

Wybór należy do ciebie. A podczas gotowania weź pod uwagę jeden szczegół: im drobniej starte będą jabłka, tym bardziej jednolite ciasto.

Ale jeśli chcesz, aby smak jabłka był bardziej wyczuwalny, weź tarkę o większych oczkach. Ten przepis warto udostępnić, zgadzasz się? Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!