Ciasto mandarynkowe jest bardzo proste w przygotowaniu i każdy sobie z nim poradzi, a efekt wart jest każdej fatygi! Aromatyczne, puszyste i słodkie ciasto to prawdziwe niebo w gębie. Warto poczęstować nim gości, by zaskoczyć ich oryginalnym smakiem.
W naczyniu umieszczamy żółtka, cukier, margarynę lub masło oraz mleko, cukier wanilinowy i szczyptę soli, całość dokładnie ubijamy, aż składniki się połączą.
Mąkę przesiewamy do powstałej masy, następnie dodajemy proszek do pieczenia i całość mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Obrane i podzielone na cząstki mandarynki umieszczamy na wierzchu ciasta, całość polewamy rozpuszczonym masłem lub margaryną.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę z ciastem umieszczamy w piekarniku na około 35 minut, po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku zbyt wilgotne.
Comments