Przygotowuje się ją szybko, a wygląda bardzo efektownie. Panna cotta ozdobi każdy stół i pokochają ją nie tylko dzieci, ale także i dorośli.
Najpierw przygotuj kremową warstwę. Zalej połowę żelatyny 50 ml zimnego soku i pozostaw do spęcznienia. W rondlu połącz mleko, śmietanę, 100 ml soku, twarożek, cukier waniliowy i połowę zwykłego cukru. Włącz mały ogień, dodaj startą skórkę z mandarynki i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
Usuń kremową masę z ognia, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlej masę do salaterek lub szklanek i wstaw do lodówki na około godzinę, aby zastygły.
Aby przygotować galaretkę z mandarynki, zalej drugą część żelatyny 50 ml soku i pozostaw na 30 minut. W osobnym rondlu połącz 200 ml soku, wodę i pozostały cukier, zagotuj i dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj i trochę ostudź.
Wyjmij desery z lodówki i ostrożnie wlej ostudzoną galaretkę mandarynkową na wierzch. Upewnij się, że warstwy nie mieszają się ze sobą.
Comments