Jeśli masz w domu jabłka i mielony mak, zdecydowanie powinnaś spróbować tego deseru. Mamy świetny przepis.
Obierz jabłka. Zetrzeć na tarce z większym otworem. Rozbij jajka do większej miski.
Jajka dobrze wymieszać z cukrem krystalicznym i waniliowym. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. Następnie dodaj olej.
Dodaj mleko i szczyptę soli. Dodajemy również startą skórkę z cytryny. Dodaj jajka zmieszane z cukrem.
Na koniec wymieszaj starte jabłka i zmielony mak. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku. Temperatura 180 stopni a czas pieczenia około 30 minut.
Ciasto sprawdzamy szpikulcem. Jeśli szpikulec jest suchy po wyjęciu go z ciasta, ciasto jest gotowe.
Comments