Ekspresowa szarlotka makowa: Niezwykle soczysta i gotowa w 15 minut.

Doskonały przepis na szybkie, łatwe i fantastycznie soczyste ciasteczko. Pokochasz to ciasteczko, ponieważ każdy może je zrobić, a rezultat z pewnością Cię zadowoli.

Jeśli masz w domu jabłka i mielony mak, zdecydowanie powinnaś spróbować tego deseru. Mamy świetny przepis.

Składniki:

  • 20 dkg mąki półgrubej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dkg mielonego maku
  • 4 jajka
  • 4 jabłka
  • 2 dl mleka
  • 1 dl oleju
  • 1 kawałek skórki z cytryny
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder (do smaku)

Przygotowanie:

Obierz jabłka. Zetrzeć na tarce z większym otworem. Rozbij jajka do większej miski.

Jajka dobrze wymieszać z cukrem krystalicznym i waniliowym. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. Następnie dodaj olej.

Dodaj mleko i szczyptę soli. Dodajemy również startą skórkę z cytryny. Dodaj jajka zmieszane z cukrem.

Na koniec wymieszaj starte jabłka i zmielony mak. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku. Temperatura 180 stopni a czas pieczenia około 30 minut.

Ciasto sprawdzamy szpikulcem. Jeśli szpikulec jest suchy po wyjęciu go z ciasta, ciasto jest gotowe.

Gdy ciasto jest upieczone i schłodzone, pokrój je w równe kostki. Wierzch posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!