Ekspresowa szarlotka makowa: Niezwykle soczysta i gotowa w 15 minut.
808
Doskonały przepis na szybkie, łatwe i fantastycznie soczyste ciasteczko. Pokochasz to ciasteczko, ponieważ każdy może je zrobić, a rezultat z pewnością Cię zadowoli.
Jeśli masz w domu jabłka i mielony mak, zdecydowanie powinnaś spróbować tego deseru. Mamy świetny przepis.
Składniki:
20 dkg mąki półgrubej
20 dkg cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
20 dkg mielonego maku
4 jajka
4 jabłka
2 dl mleka
1 dl oleju
1 kawałek skórki z cytryny
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder (do smaku)
Przygotowanie:
Obierz jabłka. Zetrzeć na tarce z większym otworem. Rozbij jajka do większej miski.
Jajka dobrze wymieszać z cukrem krystalicznym i waniliowym. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. Następnie dodaj olej.
Dodaj mleko i szczyptę soli. Dodajemy również startą skórkę z cytryny. Dodaj jajka zmieszane z cukrem.
Na koniec wymieszaj starte jabłka i zmielony mak. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku. Temperatura 180 stopni a czas pieczenia około 30 minut.
Ciasto sprawdzamy szpikulcem. Jeśli szpikulec jest suchy po wyjęciu go z ciasta, ciasto jest gotowe.
Gdy ciasto jest upieczone i schłodzone, pokrój je w równe kostki. Wierzch posyp cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂