Lody własnej roboty, pyszne jak z lodziarni
Wszyscy kochają lody. Są pysznym sposobem na ochłodę w upalne, letnie dni. Nie masz czasu na wypad do lodziarni, a dzieci nie dają Ci spokoju i usilnie nakłaniają na wymarzony przysmak akurat teraz?
Ten przepis przyjdzie Ci z pomocą. Poznasz sposób na domowe lody, bez zbędnej chemii. Zdrowy zamiennik tych sklepowych, który zaspokoi każdego lodowego łasucha. Przepis jest prosty i niewymagający. Potrzebne będą tylko trzy składniki.
Lista składników
- 300 ml słodkiej śmietany
- 300 ml mleka skondensowanego
- 90 g mlecznej czekolady
Do przygotowania będą również potrzebne jednorazowe kubeczki papierowe oraz patyczki plastikowe bądź drewniane. Można też z powodzeniem użyć dostępnych w sklepach gotowych pojemniczków na lody.
Sposób przygotowania
Słodką śmietankę wlej do miski i ubijaj dokładnie trzepaczką lub mikserem do momentu aż powstanie puszysta pianka. W dalszej kolejności dolewaj stopniowo skondensowane mleko ciągle mieszając, tak aby masa się nie ścięła.
Jeżeli wolisz lody mniej słodkie możesz użyć mniejsza porcję mleka. Przelej gotową miksturę do miski przy użyciu chochli.
Teraz rozpuść mleczną czekoladę. Możesz zrobić to na dwa sposoby, w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Kiedy czekolada będzie już płynna rozprowadź ją równomiernie po ściankach oraz na dnach kubeczków. Warstwa powinna być cienka, dlatego niepotrzebny nadmiar polewy zrzuć łyżką z powrotem do miski.
Później, umieść tak przygotowane kubeczki na 10 minut w zamrażalce. Przez ten czas czekolada będzie na tyle zamrożona, aby utrzymać się na ściankach kubków. W tym momencie możesz kubeczki napełnić lodową masą. W środek każdego włóż patyczek i umieść wszystkie porcje w zamrażalniku na czas około 5 godzin.
Po tym czasie lody powinny być gotowe do jedzenia. Jeżeli nie, wydłuż przewidywany czas, aż do całkowitego zamrożenia.
Comments