Miłośników orzechów nie brakuje. W naszym kraju szczególnie popularne są te włoskie, które zbieramy jesienią. Nie wszyscy zdają sobie jednak świadomość z tego, że niezwykle cennym surowcem są także liście orzecha włoskiego.
Wysoka zawartość wymienionych wyżej związków sprawia, że liście orzecha włoskiego charakteryzują się niezwykle wszechstronnym działaniem. Działają silnie przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Ponadto, przypisać im można właściwości ściągające.
Z tego też względu liście mogą pomóc osobom borykającym się z trądzikiem. Będą także doskonałym rozwiązaniem w przypadku walki z biegunkami oraz schorzeniami układu pokarmowego. Kiedy należy zebrać liście orzecha włoskiego?
Odpowiednią na to porą będą miesiące maj oraz czerwiec. Korzystajmy jednak tylko ze zdrowych liści. Unikajmy tych z plamami, bo nie będą zawierały tylu cennych właściwości. Liści należy starannie wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Comments