Jeśli masz te liście w ogrodzie – zapomnij o żylakach, nadciśnieniu czy alergii: Stosuj je cały rok.

Czy wiedziałeś, że liście winorośli to kluczowy element naszej diety?

Często są one stosowane w medycynie tradycyjnej, szczególnie w Albanii, Francji, Grecji czy we Włoszech. Te społeczności doskonale znają prozdrowotne właściwości tych liści.

Korzyści płynące ze spożywania liści winorośli:

  • działają oczyszczająco na drogi moczowe, pęcherz oraz nerki
  • zapobiegają infekcjom wirusowym i bakteryjnym, podnoszą odporność
  • dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, witamin oraz wyjątkowej kombinacji składników odżywczych działają przeciwnowotworowo
  • sprzyjają pobudzeniu krążenia krwi, ochraniają naczynia krwionośne, a także regulują ciśnienie
  • tak samo jak winogrona, zawierają resweratrol, który opóźnia skutki starzenia

W jaki sposób spożywać liście?

Można sporządzać z nich herbaty winogronowe, a także używać ich jako dodatek do różnych dań. Często też korzysta się z nich w formie okładów. Takie okłady przygotowuje się jak kapustę, najpierw nieco się je ubija, a następnie kładzie na określone miejsca.

Natomiast napój z suszonych liści winorośli może okazać się skuteczny przy leczeniu przeziębienia i grypy. Dwie łyżeczki ziół należy zalać 200 ml wrzątku i zaparzać przez około 4 minuty.

Codziennie wypijaj przynajmniej jedną filiżankę naparu, a przeziębienie na pewno Cię nie złapie. Ważna jest także regularność w spożywaniu tej herbaty, dzięki temu ochroni Cię ona przed chorobami, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie, ochroni wątrobę, a także pobudzi jelita do pracy.

Napar z liści winorośli ma także pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Redukuje obrzęki, zaczerwienienia, podrażnienia i swędzenie. Jeśli cierpisz na wszelkiego rodzaju zapalenia skóry, możesz również używać ich jako dodatek do kąpieli.

Bolą Cię kolana?

Wypróbuj opatrunek z liści winorośli. Użyj do tego około 30 liści, zagotuj je w 500 ml wody, a następnie parz pod przykryciem przez 15 minut.

Po tym czasie zmocz gazę w naparze i umieść na niej liście, a na koniec owiń tym kolano. Okryj kompres folią i ciepłym ręcznikiem, zostaw na noc. Jeśli to konieczne powtórz taki zabieg raz jeszcze.

Liście winorośli możesz również dodawać do wyrabianego dżemu, nada mu to wyjątkowego smaku.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!