Pierożki leniwe – odkopany przepis od mojej babci. Z tego przepisu wychodzą zawsze obłędnie.
Pierożki leniwe, to nic innego jak odkopany przepis naszych babć, który nieodzownie kojarzy się nam z okresem dzieciństwa. Przepis znalazł swoje miejsce w książce Marty Norkowskiej z 1904 roku.
Do przygotowania tego dania będą potrzebne następujące składniki:
- twaróg – 250g,
- mąka – 50g,
- żółtko – 2 sztuki,
- masło – 1 łyżeczka,
- szczypta soli,
- odrobina bułki tartej.
Twaróg, żółtka, mąkę i masło, włożyć do miski, dodać szczyptę soli i wszystko razem dokładnie wymieszać ręką.
W następnej kolejności ciasto wykładamy na posypana mąką stolnicę i nadajemy owalny kształt, aby na koniec formować długi sznurek, który lekko spłaszczamy i tniemy pod kontem w małą kosteczkę. Tak przygotowane pierożki leniwe wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody.
Jeśli wypłyną na wierzch wody wybieramy je do innego garnka. Najlepiej podawać je z podsmażoną na maśle bułką tartą. A teraz specjalnie dla Was oryginalny przepis z 1904 roku, który brzmi tak:
„Funt świeżego, suchego twarogu utrzeć z ¼ funta mąki, 5 żółtkami, łyżką masła i odrobiną soli, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, toczyć okrągłe wałki. Każdy spłaszczyć karbowanym nożem, pokroić pod ukosem na małe pierożki, wrzucić do gotującej się wody.
Comments