Leniwe pierogi z przepisu mojej babci – szybkie i proste. Wychodzą z tego przepisu zawsze najsmaczniej
Przygotowanie pierożków jest bardzo szybkie i proste nawet dla osób nie lubiących gotować. Aby przygotować pyszne leniwe pierogi nazywane również kluskami leniwymi lub pierogami z serem potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 0,5 dag twarogu
- 3 łyżki cukru
- 0,3 dag masła
- sól (wedle uznania)
Połącz ze sobą jajko, twaróg, cukier, masło i sól i wymieszaj, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodaj mąkę i zacznij ugniatanie ciasta. Ciasto trzeba rozwałkować w rulonik i pokroić na małe kawałeczki. Wielkość i ilość klusek jest zależna tylko od nas samych.
Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Gdy będzie się już gotować, posól ją i wrzuć pokrojone kluseczki do garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekaj około 40 sekund i wyjmij je.
Comments