Składniki:
Wsyp mąkę do miski, zrób po środku wgłębienie. Wlej śmietanę, wodę mineralną, wódkę, sól, cukier do otworu i dobrze wymieszaj.
Potem ugnieć składniki na blacie roboczym posypanym mąką. Przykryj ciasto serwetką i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie je zagnieć.
Następnie rozwałkuj cienko ciasto, na około 1 mm. Aby ułatwić sobie rozwałkowanie, lepiej podzielić wcześniej ciasto na 5 mniejszych części. Powstałe kółko zwiń w rulon.
Weź ostry nóż i pokrój „wałek” pod kątem 45 stopni na kawałki o grubości około 2 cm. (Aby zapobiec odwijaniu się ciasta podczas dalszego smażenia, docisnęłam nieco mocniej wolną krawędź).
Rozgrzej olej roślinny (około 0,5 l) w głębokiej patelni lub garnku, smaż chrusty po obu stronach na złoty kolor. Podczas smażenia kawałki chrustów lekko się otworzą i ułożą się warstwami.
Połóż usmażone chrusty na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Możesz zanurzyć je w syropie i chrupać!
Możesz również posypać je posiekanymi orzechami lub cukrem pudrem.
Comments