Piecz je 20 minut i delektuj się smakiem – Szybkie chrupiące ciasteczka.

Potrzebujesz:

  • zimna woda – 200 ml
  • mąka – 800 g
  • margaryna (temp. pokojowa) – 450 g
  • ocet 9% – łyżka
  • jajka – 1 sztuka
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • 5-7 łyżek cukru (do posypania)

Przygotowanie:

Jajka należy połączyć z solą.

Do powstałej zawiesiny dodać ocet i wodę i precyzyjnie wymieszać.

Wysypać mąkę na stolnicę, dodać do niej rozpuszczoną margarynę i ugnieść.

Na górze powstałego w ten sposób ciasta, wykonać otwór, a następnie wlać do niego płyn z jajek i pozostałych składników.

Wyrobić dokładnie ciasto, zawinąć je w plastikową folię i odłożyć do schłodzenia w lodówce na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki rozpakować z folii, wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, uprzednio posypując ciasto cukrem.

Tak rozwałkowane ciasto trzeba będzie złożyć na pół, posmarować delikatnie wodą i ponownie rozwałkować.

Równomiernie rozwałkowane ciasto posypać z wierzchu cukrem i pokroić w regularne paski.

Ciasteczka piec w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piecu przez 20 minut!

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!