Deser, który robi się szybko i jest zdrowy, to idealne rozwiązanie dla każdego. Przepis.
1 484
Twoje dzieci nie przepadają za nabiałem? Wystarczy, że przygotujesz ten deser, a pokochają twaróg i jogurty. Owoce z dodatkiem delikatnej, kremowej zalewy sprawdza się na co dzień i od święta.
Składniki:
500g twarogu (chudego lub półtłustego)
500g jogurtu naturalnego
400g śmietanki kremówki 30%
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania fixu do śmietany
Sezonowe owoce lub ulubione owoce dzieci, kiwi, maliny, winogrona, banany itp.
Herbatniki lub biszkopty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Wszystkie owoce umyj i pozostaw do wyschnięcia. Kremówkę ubij, dodaj cukier waniliowy i fix do bitej śmietany. W misce wymieszaj jogurt naturalny, twaróg oraz cukier. Owoce obierz i pokrój na kawałki, dodaj je do ubitej kremówki. W dużej misce ułóż warstwę twarogową, następnie dodaj warstwę owoców.
Na owoce znów połóż warstwę twarogu i tak aż do momentu wykończenia składników. Jeżeli do deseru chcesz wykorzystać herbatniki lub biszkopty przekładaj je naprzemiennie z twarogiem i owocami w śmietanie. Miskę z owocami umieść w lodówce na kilka godzin lub cała noc.