Lekka przekąska w 5 minut. Cukinia zapiekana smakuje lepiej niż smażona

Szukasz pomysłu na szybkie i proste danie, po którym nie skończysz ze stertą brudnych naczyń? Jeśli jesteś fanem cukinii, to mamy coś dla Ciebie.

Warto zaznaczyć, że jest to unikalne warzywo, które może towarzyszyć każdemu daniu lub być fantastyczną przekąską samo w sobie. Wspaniale smakuje surowe, gotowane, smażone lub pieczone. Możliwości są nieograniczone.

Jednym z najpopularniejszych przepisów, jest cukinia smażona na patelni. My jednak przygotowaliśmy dla Ciebie modyfikację, dzięki której zaoszczędzisz czas, unikniesz sprzątania całej kuchni, a przede wszystkim zjesz zdrowiej!

Cukinia Zapiekana

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie cukinie
  • 100 g mąki pszennej
  • olej słonecznikowy
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wyjmij blachę z piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj cienką warstwą oleju. Odłóż na bok. Nastaw piekarnik na 150 stopni C.

Cukinie starannie umyj, osusz i pokrój w plastry grubości około 1 cm. Podczas, gdy piekarnik będzie się nagrzewał, obtocz wszystkie plastry w mące i wyłóż je na przygotowaną wcześniej blachę.

Dodaj sól i pieprz do smaku oraz skrop plastry olejem tuż przed włożeniem blachy do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 20-25 minut.

NASZA PROPOZYCJA PODANIA:

  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła

W trakcie pieczenia możesz przygotować dip. Posiekaj ulubione zioła, przeciśnij czosnek przez praskę i całość wymieszaj ze śmietaną. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wymieszaj i gotowe.

Cukinię podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!