Próbujesz dogodzić wszystkim w domu, kombinujesz, wymyślasz i dalej nic? To danie polubi każdy domownik.
Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a nawet największy domowy niejadek będzie się nią zajadał. Oto… zapiekanka! Zawiera w sobie mięso, ale jeśli któryś z domowników go nie je, możesz dodać je jedynie w połowie naczynia.
Lista składników:
- główka kapusty
- 800g mielonego mięsa wołowego
- 0,5kg ziemniaków
- 3 cebule
- 5 jajek
- 120ml mleka
- 200ml śmietany
- przyprawy do smaku, sól i pieprz
Jak zrobić pyszną zapiekankę? Poniżej dokładna instrukcja:
Ugotuj kapustę. Zanim włożysz główkę do garnka, zdejmij parę zewnętrznych liści i dopiero umieść w gotującej się, posolonej wodzie. Jak liście zaczną „odchodzić”, pozwól im pogotować się jeszcze około 2 minuty po czym wyjmij i ostudź.
Nadzienie składa się z cebuli, mięsa i ziemniaków.
Obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj mięso i podsmażaj na małym ogniu do momentu kiedy będzie na wpół gotowe. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj na patelnię.
W osobnym naczyniu zmieszaj mleko i jajka, które posłużą za masę jajeczną.
W żaroodpornym naczyniu umieść ostudzone liście kapusty, tak aby zakrywały całkowicie dno. Naprzemiennie układaj warstwy: najpierw nadzienie mięsne z patelni, następnie zalej je masą jajeczną.