Łatwa i szybka zapiekanka

Próbujesz dogodzić wszystkim w domu, kombinujesz, wymyślasz i dalej nic? To danie polubi każdy domownik.

Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a nawet największy domowy niejadek będzie się nią zajadał. Oto… zapiekanka! Zawiera w sobie mięso, ale jeśli któryś z domowników go nie je, możesz dodać je jedynie w połowie naczynia.

Lista składników:

  • główka kapusty
  • 800g mielonego mięsa wołowego
  • 0,5kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 120ml mleka
  • 200ml śmietany
  • przyprawy do smaku, sól i pieprz

Jak zrobić pyszną zapiekankę? Poniżej dokładna instrukcja:

Ugotuj kapustę. Zanim włożysz główkę do garnka, zdejmij parę zewnętrznych liści i dopiero umieść w gotującej się, posolonej wodzie. Jak liście zaczną „odchodzić”, pozwól im pogotować się jeszcze około 2 minuty po czym wyjmij i ostudź.

Nadzienie składa się z cebuli, mięsa i ziemniaków.

Obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj mięso i podsmażaj na małym ogniu do momentu kiedy będzie na wpół gotowe. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj na patelnię.

W osobnym naczyniu zmieszaj mleko i jajka, które posłużą za masę jajeczną.

W żaroodpornym naczyniu umieść ostudzone liście kapusty, tak aby zakrywały całkowicie dno. Naprzemiennie układaj warstwy: najpierw nadzienie mięsne z patelni, następnie zalej je masą jajeczną.

Powtórz czynność i ponownie umieść zawartość patelni i uzupełnij to kolejną warstwą masy. Na wierzch wyłóż pozostałe liście, posmaruj je śmietanką i całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!