Pierś z kurczaka, ser, szpinak… chwilka roboty i pyszne danie ląduje na stole. Moja rodzina uwielbia

Pierś z kurczaka, to danie, które cieszy się dużą popularnością i najczęściej przyrządzane jest według tradycyjnego przepisu, ale dla przełamania monotonii w kuchni warto podać potrawę w inny sposób.

Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim, wypełnioną serem i szpinakiem pozwoli zaskoczyć domowników.

Do przygotowania dania potrzebne będą:

  • Piersi z kurczaka – proponowana ilość: 6 sztuk
  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • Żółty ser – 6 plasterków
  • Ciasto francuskie – sugerowane 3 opakowania
  • Kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
  • Masło – jedna łyżka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Przyprawy według uznania: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W pierwszej kolejności należy przygotować piersi z kurczaka i każdą z nich częściowo rozciąć, tak aby powstała kieszonka do wypełnienia farszem. Następnie należy rozmrozić szpinak i smażyć go na maśle przez około 2 minuty.

W trakcie smażenia dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą, i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec, dodać jeszcze śmietanę – farsz do dania będzie już gotowy.

Każdą z piersi należy wypełnić przygotowanym nadzieniem, a na jego wierzch położyć plasterek żółtego sera. Doprawić solą.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie ciasta francuskiego – każdy z jego płatów ponacinać z obu stron na paski o grubości około 2 cm, a następnie położyć pierś i zawinąć w ciasto.

Przygotowane piersi ułożyć w naczyniu wyścielonym papierem do pieczenia, posmarowanym rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut, aż do zarumienienia ciasta.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!