Kurczak na wiele sposobów. Oto sekret na chrupiącego pysznego kurczaka. Tak przygotowują znani kucharze

Kurczak pieczony w piekarniku to klasyka sama w sobie. Nikogo nie trzeba przekonywać do jego walorów smakowych.

Odpowiednio podany nie tylko udekoruje Twój świąteczny stół, ale również do syta nakarmi nawet najbardziej zgłodniałych gości. Aby osiągnąć taki efekt trzeba znać kilka prostych trików. Chcesz je poznać? Zatem czytaj dalej!

Po pierwsze. Przyprawy.

Każdy ma swoje ulubione, którymi za każdym razem marynuje kurczaka. Poniżej przedstawiam te, które zrobią robotę i nadadzą daniu niesamowitego smaku i aromatu.

Przyprawa do kurczaka. Zioła, wino i mandarynka

Jeżeli chcesz spróbować kurczaka i jednocześnie mieć wrażenie, że spędzasz wakacje w jednej ze śródziemnomorskiej miejscowości jest to możliwie. Używając wina, mandarynek, miodu i ziół jesteś w stanie to uczynić w swojej własnej kuchni.

Środek kurczaka wypełniam kilkoma ząbkami czosnku, gałązkami rozmarynu oraz dwiema mandarynkami obranymi i podzielonymi na pół.

Do polania kurczaka używam oliwy z oliwek, białego wina, soku o smaku mandarynkowym oraz miodu. Czas pieczenia kurczaka to 20 minut w temperaturze 220 stopni. W kolejnym kroku należy owinąć mięso w folię i piec jeszcze przez minut 40 tym razem w 170 stopniach.

Z dodatkiem musztardy

Lubisz kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką? Dodaj musztardy a z pewnością osiągniesz taki efekt. Oprócz niej do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować również wino oraz oliwę z oliwek.

Do nadania bardziej intensywnego smaku można użyć sosu tabasco i ziół prowansalskich. Połącz ze sobą 4 drobno zmielone ząbki czosnku, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę sosu tabasco, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz 0,5 łyżeczki soli.

Przed upieczeniem należy usmażyć zamarynowane powyższą mieszanką mięso. Temperatura pieczenia to 180 stopni.

Kurczak z indyjską nutką

Podstawę smaku tego kurczaka stanowi jedyne w swoim rodzaju masło, które bardzo przypomina to oryginalnie robione w Indiach. Aby osiągnąć taki smak należy za pomocą blendera rozdrobnić kilka gałązek kolendry oraz mięty, ząbek czosnku, korzeń imbiru, niewielką szczyptę chili oraz sok z limonki.

Do tak przygotowanej mieszanki należy dodać miękkie masło, szczyptę soli i pieprzu. Mięso należy natrzeć zarówno ze strony zewnętrznej, jak i wewnętrznej i odstawić do lodówki na 4 godziny. Po ich upływie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni.

Powyższe przepisy dotyczą tego samego mięsa. Kurczaka. Wystarczy jedynie zmienić kilka składników, a otrzymasz całkiem inne danie. Zatem do dzieła i eksperymentowania!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!