Jem i nie boję się że przytyję- Koniecznie wypróbuj tą propozycję na prosty i pyszny obiad – dla Pań dbających o linię.

Lekki i pyszny obiad – szybki przepis na kurczaka z brokułami

Brokuł to warzywo zawierające wiele cennych składników. Warto wprowadzić go do swojej diety ze względu na witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz kwas Omega-3 pozytywnie wpływający na kondycję włosów i skóry.

Warzywo to jest także cennym źródłem witaminy C, dlatego warto o nim pamiętać zwłaszcza jesienią i zimą. Do minerałów zawartych w brokułach należy potas, fosfor, wapń oraz sód. Dzięki niskiej kaloryczności (30 kcal na 100g) jest świetnym produktem dla osób dbających o linię.

Brokuł świetnie pasuje do wielu potraw. Jednym z ciekawych przepisów jest kurczak z brokułami oraz pieczarkami.

Aby brokuły zachowały swoje cenne wartości, należy przygotować je w odpowiedni sposób. Poniższa przepis to świetna propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500g fileta z kurczaka
  • 500g brokułów
  • 250g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju przez 15-20 minut, do momentu aż nabierze złocistego koloru. W międzyczasie podziel brokuły na różyczki. Przełóż kurczaka do miski. Na tą samą patelnię wlej łyżkę oleju i wrzuć pokrojone w kostkę pieczarki.

Kiedy zmiękną dodaj do nich brokuły i smaż do miękkości, a następnie przerzuć do miski z kurczakiem.  Na ostatniej łyżce oleju podsmaż posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Dodaj pozostałe składniki – sos sojowy, olej sezamowy, bulion drobiowy, brązowy cukier i mąkę. Do powstałego sosu wsyp kurczaka z brokułami i pieczarkami. Gotuj całość przez kilka minut dokładnie mieszając

Danie podawaj z ryżem lub makaronem. Świetnym dodatkiem będą również szparagi. To pyszne i niskokaloryczne danie posmakuje każdemu!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!