Kurczak po arabsku – niepowtarzalny smak. Proste i niewiarygodnie pyszne. Mój flagowy przepis na każde przyjęcie

Potrawy z kurczaka nie muszą być nudne! Ten przepis sprawi, że na nowo odkryjesz walory smakowe tego mięsa.

Filet w wersji po arabsku to niedroga potrawa, która z pewnością zaskoczy Cię mieszanką oraz intensywnością smaków. Wypróbuj go koniecznie!

Mięso z kurczaka jest delikatne, kruche, a przy tym zawiera sporą ilość białka. Przygotowując mięso w podany niżej sposób, przyrządzisz rodzinie smaczny oraz pełnowartościowy obiad. Zobacz, jakie to proste!

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 3 cebule
  • 1 czosnek
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 50 g mąki
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • ulubione świeże zioła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Filet umyj, oczyść i potnij na porcje kotletów. Przełóż do miski.

Ząbek czosnku drobno posiekaj i zalej sokiem z cytryny oraz wodą. Dodaj do tego poszatkowane zioła, zamieszaj, a następnie wlej do miski z poćwiartowanymi kotletami.

Cebulkę pokrój w kostkę oraz zeszklij na maśle. Przełóż ją do roztrzepanych, surowych jajek. Dopraw solą.

Mięso obtocz w bułce, a w kolejnym kroku zamocz w mieszaninie jajek z cebulką. Tak gotowe kotlety smaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru.

Teraz rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W tym czasie nasmaruj blachę do pieczenia olejem, przełóż kurczaka z patelni do formy i całość zalej pozostałą masą jajeczną.

Piecz przez około kwadrans. Gotowe! Podawaj z ziemniakami lub zestawem świeżych surówek. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!